10 Scenarios Where Your Built In Mic Just Doesn’t Cut It

Think about the most amazing thing you’ve ever seen and how easy it was to capture and relive that moment on your phone. Now think of the most amazing thing you’ve ever heard and how disappointing it sounded when you tried to capture and relive it.

Advances in video/camera technology on our smartphones have allowed us to capture high definition video in an instant. But when it comes to recording audio, we’re still stuck in the 1980’s. Did you know your smartphone only captures mono audio? That’s not at all how you hear the World. It’s time to start capturing and sharing content like we ACTUALLY hear it Here are the top 10 scenarios where your built in smartphone mic just doesn’t cut it.

1. Concerts

How many times as a friend told you “Man you just had to be there!”. This is especially the case when talking about live music. There’s something about the live crowd around you and the way a line array completely envelops you in sound that you just can’t properly capture with your phones built in mic. Not to mention the sound is so loud that it usually distorts the sound, leaving you incredibly disappointed on the ride home from the show.

Solution: Capture it in immersive pro grade audio with Hooke Verse.

How To: https://hookeaudio.com/blog/how-to/record-live-music-3d-audio-hooke-verse/

More Info: https://hookeaudio.com/music-binaural-3daudio-microphone-phone/

Headphones on to hear the difference:

2. GoPro

GoPro videos are all about making you feel like you’re there. The video envelopes you in an almost VR like way. It’s first person perspective and puts you in the driver seat seeing what the recordist actually sees. Only problem is, you don’t hear what they hear. The built in mic on the GoPro is a flat, tinny mono mic that is often covered by a thick waterproof case. It doesn’t handle wind noise well and often distorts with very little ability to control.

Solution: Plug Hooke Verse directly into your GoPro with the included recording cable, or record wirelessly to your phone and sync in post. Make sure to apply the included windscreens on Hooke Verse too.

How To: https://hookeaudio.com/blog/gopro/how-to-record-binaural-3d-audio-gopro/

More Info: https://hookeaudio.com/gopro-microphone/

Headphones on to hear the difference:

3. Podcasting

If you’ve ever listened to a podcast like This American Life or Serial, you know that field recordings make up a large portion of each episode. WBBC Chicago uses expensive professional grade microphones when going out into the field to record these interviews. If you’re not a nationally recognized news outlet and want to make your own podcast, acquiring quality microphones for field recordings can be daunting, expensive and cumbersome. Podcasts are exploding these days and making one on your phone is easier than ever. But the built in mic seriously lacks for recording podcasts.

Solution: Wear a binaural microphone like Hooke Verse to capture both the sounds around and your subject while interviewing them.

How To: https://hookeaudio.com/blog/podcasting/start-binaural-audio-podcast/

More Info: https://hookeaudio.com/binaural-podcasting-mic-recorder/

Headphones on to hear the difference:

4. DSLR Filmmaking

So you’ve just bought a professional grade mirrorless DSLR camera and are ready to shoot 4K and maybe even 8K video. Amazing. Too bad the built in mic on your DSLR sounds like hot garbage. It’s mono, tinny and pretty similar to the built in mic on GoPro. You’ll need something much better to match the quality you’re getting in video from your camera.

Solution: Plug an external mic like Hooke Verse into the mic jack on your DSLR and capture stunning immersive 3D audio seamlessly paired with your video

How To: https://hookeaudio.com/blog/binaural-3d-audio/how-to-record-binaural-3d-audio-on-a-dslr-camera/

More Info: https://hookeaudio.com/dslr-camera-microphone/

Headphones on to hear the difference:

5. Vacation Videos (specifically on the beach or on attractions)

Wind noise can be a killer when it comes to capturing that special moment of your kids on the beach at sunset or your amazing zipline ride through the trees. The built in mic on your phone and camera is incredibly susceptible to wind noise and can leave you feeling like you only captured half of that special moment.

Solution: Wear Hooke Verse around your neck or in ears with the windscreens on to capture stunning wireless wind free audio to your iPhone or Android. The grandparents will thank you when they listen back.

How To: https://www.youtube.com/watch?v=M0O8WkZ-HYQ

More Info: https://hookeaudio.com/binaural-3daudio-microphone/

Headphones on to hear the difference:

6. ASMR

ASMR requires two channels to properly solicit a sensory response. Recording ASMR on your phone doesn’t allow you to record to the left or right, just mono. If you want to be an ASMRtist, you need an binaural stereo microphone.

Solution: Wear a binaural mic like Hooke Verse or put it on a dummy heard and record ASMR by whispering, scratching, eating or whatever your ASMR niche is into each microphone.

How To: https://hookeaudio.com/blog/asmr/top-10-asmr-microphones/

More Info: https://hookeaudio.com/blog/asmr/the-future-of-binaural-asmr-recording/

Headphones on to hear the difference:

7. Advertising

In 2019 we’re seeing fortune 500 companies use sound to differentiate themselves during the Super Bowl. In a world of constant noise and HD content, sound is still way overlooked. Used almost as a supporting character, audio is executed creatively could have a huge impact in getting consumers to identify your brand. And that starts with how you record it.

Solution: Think of sound the same way you do video. Every visual effect has a sonic equivalent (ie. Brown is low frequency, Yellow is high frequency, pixelated is noise/distortion, crisp 4K is low mic hiss or wind noise).

How To: https://hookeaudio.com/blog/advertising/3d-audio-next-great-marketing-tool/

More Info: https://www.youtube.com/watch?v=d0fo2eYNT2U

Headphones on to hear the difference:

8. Music Videos

Honestly, this one goes without saying. No one wants to hear your 4 piece or even 7 piece rock outfit in mono audio. You have two ways to differentiate yourself when creating a music video. Great visuals or great sound.

Solution: Capture a one shot, one take music video in immersive 3D audio to make your audiences feel like they’re in the room with you. An amazing way to showcase both the musicality of your group plus your ability to perform in a live setting.

How To: https://hookeaudio.com/blog/hooke-audio/how-to-record-binaural-3d-audio-on-a-field-recorder/

More Info: https://hookeaudio.com/blog/music/creating-music-binaural/

9. Video Conferencing

If you’re doing anything more than talking 1:1 on a conference call, it’s a nightmare. People can’t hear you, you can’t hear people. All because there is only one mic on the phone pointed at one person.

Solution: Call in 3D audio with Hooke Verse and let the people on the other line feel like they’re in the room with you.

10. Visually Impaired

For blind people, any recording that sheds directionality is useless. Without sight, you are heavily dependent on localizing sound sources to navigate. A recording in mono audio from your phone does nothing for a blind person. For the visually impaired, audio is their home recordings. They want to remember life just like they heard it, the same way we want to remember life just like we saw and heard it.

Solution: Hooke Verse is 100% accessible to visually impaired users, allowing them to capture immersive audio the way the actually hear it to any Android, iPhone or recorder.

How To: https://hookeaudio.com/blog/3d-audio-for-blind/how-to-blind-users-hooke-audio-3daudio-app-ios-accessibility/

More Info: https://hookeaudio.com/blog/3d-audio-for-blind/lessons-from-making-first-accessible-3d-audio-android-ios-recording-app-for-blind/

Sound Matters

Technological advances in photo and video have enabled us to record our lives vividly through filters and advances in image processing. What about sound? Mobile phones cannot record stereo audio.

Currently we are recording our experiences in mono, when we actually experience them in stereo. Poor quality audio means that only half of the story is being told.

It’s time to enable our smartphones to record in stereo. Hooke Audio brings professional audio recording technologies to any mobile device.
Binaural recording has never been so affordable (and so much fun). How will you record the world?

From One Ear To Another,

Anthony Mattana
Founder, Hooke Audio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Preference Center

      Necessary

      Advertising

      Analytics

      Other